3 tips voor het schoonmaken van je trailer

Wanneer je regelmatig met je trailer op pad gaat, is het belangrijk dat je dit veilig kunt doen. Er zijn daarom een aantal dingen waar je voor moet zorgen, zodat je trailer veilig en stevig blijft en dit valt natuurlijk allemaal onder het onderhoud. In dit artikel leggen we je uit hoe je je trailer moet onderhouden.

 

Zelfs als je een trailer van hoge kwaliteit bij bijvoorbeeld J. van Laar Trading hebt aangeschaft, is het belangrijk dat de trailer regelmatig onderhouden wordt. Ten eerste is het belangrijk dat je jaarlijks je bodem en remmen laat controleren door een erkend bedrijf. Een rotte bodem kan enorm ernstige ongelukken veroorzaken en helaas zul je niet de eerste zijn wiens paard tijdens het rijden door de bodem zakt. Het is daarom ook belangrijk om de trailer zo schoon mogelijk te houden. 

Keuringen

Een trailer moet één keer per jaar gekeurd worden, dit kun je het beste combineren met de grote onderhoudsbeurt, dan ben je gelijk klaar voor het komende jaar. Na ongeveer vijf jaar beginnen ook de remkabels en -schoenen te slijten, laat deze dan ook goed mee controleren, aangezien een goed werkende rem van levensbelang is. Als laatste moet je ook het koppelingshoofd regelmatig laten controleren. Als je dit niet laat doen, of niet goed laat doen, loop je de kans dat de trailer van de auto losschiet. Ook dat valt onder het rijtje nachtmerrie voor paardeneigenaren. 

Verlichting en bandenspanning

Er zijn ook dingen die je gemakkelijk zelf kunt checken. Wanneer je niet zo vaak met de trailer weggaat is het handig om voor ieder vertrek de bandenspanning even te checken. Als je vaker met de trailer weggaat is een keer per één à twee maanden ook goed. De bandenspanning moet altijd 4,5 bar zijn. Zo staat je trailer zo stabiel mogelijk, slijten je banden minder snel en verbruik je de minste brandstof. 

 

Ook is het belangrijk om je verlichting regelmatig te checken. Test deze iedere keer als je de trailer aan hebt gesloten even uit, zodat je zeker weet dat je helemaal veilig op pad gaat.

Schoonmaken

Heel vaak mest een paard in de trailer, soms plast hij er ook in. Deze stoffen en het vocht dat hieruit komt, is slecht voor de bodem van de trailer en hier vergaat deze dus ook makkelijker van. Leg, om de bodem te beschermen, een beetje stalbedekking in de trailer, zodat het vocht uit mest en urine opgenomen wordt en minder in de bodem trekt. Verschoon dit iedere keer nadat een paard in de trailer heeft gestaan. Spuit de trailer ook regelmatig uit met de hogedrukspuit, zodat al het vuil en eventuele schimmels verwijderd worden.