8 punten waar een goed keukenontwerp anno 2020 aan moet voldoen

Wanneer je anno 2020 een nieuwe keuken wil ontwerpen, of je dit nou zelf doet of laat doen door een ontwerper, zijn er een aantal punten waar deze keuken aan moet voldoen. Deze punten zijn er bijvoorbeeld zodat het een stuk gemakkelijker wordt gemaakt om te koken en ook aan de ergonomie is gedacht. Op veel verschillende plekken vind je de beste keukeninspiratie in 2020 en inspiratie opdoen voor een nieuwe keuken is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is dan wel belangrijk dat je op de volgende 8 punten let.

De gouden driehoek

In de keuken zijn er drie elementen die het belangrijkst zijn en we ook in elke keuken terugzien. Voedsel koken, voedsel voorbereiden en een kraan. Deze drie elementen moeten niet te ver uit elkaar staan zodat het een gemak blijft om te koken.

Voldoende werkruimte en hoogte

Er moet voldoende werkruimte zijn om te kunnen koken. Je kan een groot fornuis hebben en daarnaast maar een klein gedeelte hebben om te kunnen snijden, maar dit is bij een keuken minder wenselijk omdat 75% van het koken bestaat uit voorbereiden. Ook moet de hoogte van het blad goed zijn zodat dit past bij jouw lengte.

Voldoende kastruimte

Producten die je in de keuken gebruikt, wil je ook in de keuken kunnen opslaan. Het is niet handig wanneer dit ergens anders wordt gelegd en daarom wil je voldoende kastruimte hebben om alle te kunnen opbergen.

De positie van de kasten

De kasten moeten daarnaast op een plek gemaakt worden waar je makkelijk bij kan. Dus absoluut niet te hoog of te laag en ook niet te diep zodat je hier normaal in kan zonder je er in hoeft te kruipen om die ene pan te kunnen pakken.

Een balans in elementen

De ene is op zoek naar iets wat helemaal past bij zijn smaak waarbij de ander het belangrijk vindt dat de keuken functioneel is. Het is belangrijk dat een keuken eigenlijk in een soort goede balans is van al deze aspecten.

Inbouwapparatuur

Neem alleen inbouwapparatuur die ook daadwerkelijk nodig is en niet omdat de apparaten goedkoper zijn wanneer je de inbouwapparatuur erbij neemt.

Verlichting

De keuken moet voldoende verlicht worden van boven, maar ook bijvoorbeeld wanneer er kastjes boven het werkblad hangen. Hier kun je kiezen voor spots om alsnog voldoende licht te hebben.