Als de beste leren solliciteren

Op zoek naar een baan maar tot nu toe geen succes? Geen zorgen, want solliciteren kun je leren. Als je weet waar je rekening mee moet houden kun je de kans op slagen flink verhogen. Hierdoor heb je binnen no-time een baan. Maar hoe verbeter je je sollicitatie skills? Hier zijn een aantal manieren waarop je kunt beginnen.

Bereid je goed voor 

Een goede voorbereiding is wellicht het belangrijkste onderdeel van solliciteren. Zo moet je bijvoorbeeld het bedrijf waar je solliciteert leren kennen. Wie werken er voor het bedrijf? Wat zijn de normen en waarden van het bedrijf? Hoe kleedt men zich daar? Deze informatie geven vorm en kleur aan jouw sollicitatie. Is het bedrijf op zoek naar een professionele consultant die voornamelijk in gesprek is met externe stakeholders? De kans is groot dat ze iemand willen die er netjes en zakelijk uit ziet. Zorg er dan ook voor dat je je op die manier presenteert tijdens je sollicitatie; stem je CV erop af en kleed je naar de functie.

Vraag om feedback 

Er zijn dingen die je niet weet over jezelf en die de uitkomst van jouw sollicitatieprocedure beïnvloeden. Een van de snelle manieren om hierachter te komen is om te vragen om feedback. Dit kun je doen door een sollicitatie rollenspel te proberen met vrienden of familie. Het is nog beter is om de recruiter die je heeft afgewezen te vragen om feedback. De meeste recruiters zullen je hier ook in voorzien. Je kunt ontzettend veel leren van deze feedback, zeker omdat de recruiter jou persoonlijk niet kent en daarom een andere bril op heeft dan bijvoorbeeld een vriend of familielid. 

Vacatures

Tenslotte, zorg ervoor dat je de vacatures waar je naar op zoek bent goed afstemt op jouw voorkeuren en situatie. Wil je bijvoorbeeld werken in Rotterdam? Stem dan de vacatures in Rotterdam af op het soort dienstverband, salaris, aantal uren, functietitel etc. Zo kom je sneller tot de vacatures die het meest relevant zijn voor jou!