De verschillen tussen benzine karts en elektrische karts

Je kent ze wel, de kleine wagentjes waar de wereldberoemde formule 1 coureur (Max Verstappen) ooit in begonnen is. Kartbanen zijn in Nederland vaak binnen, omdat het buiten vaak regent. In het buitenland zie je karts meestal op een buitenbaan rijden. Door de hoeveelheid binnenbanen, zie je dat steeds meer Nederlandse aanbieders van kartbanen overstappen naar elektrische karts. De elektrische karts zijn stiller, je hebt geen last van benzinegeur en je kleding wordt niet vies van de olie. Dat zijn niet de enige voordelen, de elektrische kart is namelijk ook sneller dan een benzine kart. 

Hoe werkt een elektrische kart?

Elke kart werkt voor de gebruiker anders. Het principe van aandrijven is bij elke elektrische kart hetzelfde. De kart wordt aangedreven door een elektrische motor, deze drijft de achteras aan waardoor de as gaat draaien. Aan de achteras worden de wielen bevestigd en zo kan de kart rijden. De motor wordt aangedreven door elektriciteit, de power komt uit de accu’s. Dit zijn bij karts meestal lithium accu’s, dat wil zeggen dat de kart heel veel kracht kan geven in korte tijd. Een kart rijdt vaak een heat van rond de vijftien minuten, daarna moet de elektrische kart opgeladen worden. Anders kan de kart de volgende heat niet optimaal presteren. Wil jij elektrisch karten in omgeving Breda? Dan kan dat vlakbij het NAC stadion. 

Hoe werkt een benzine kart? 

De ouderwetse kart, de motor die je letterlijk aan moet slingeren. De motor wordt naar wens afgesteld, in combinatie met jouw stuurkunsten start je natuurlijk vooraan. De benzinekaart wordt aangedreven door een benzinemotor. Het gaat vaak om tweetakt motor, omdat deze meer kracht heeft bij het optrekken. Door hoge toeren te maken, komt de motor in het maximale vermogensbereik. Een benzine kart slijt veel tijdens het racen, de motor moet na acht rijuren alweer uit elkaar gehaald worden. Het voordeel van een benzine kart is wel, dat je kan blijven rijden gedurende de dag. Het tanken van een benzine kart is namelijk veel sneller, dan het opladen van een elektrische kart.

Er zijn dus wel degelijk verschillen, neem niet alles aan wat je hoort. Er zijn namelijk voor- en tegenstanders van beide. Als je het echt wilt weten, probeer dan zelf de elektrische kart en de benzine kart uit. Een voordeel van een elektrische kart is, dat je kleding niet vies wordt. Ideaal dus voor een bedrijfsuitje of verjaardag.