Eerste woning kopen in Zundert, waar moet je allemaal op letten?

Wil je een eerste huis kopen in regio Zundert, maar weet je nog niet precies waar je allemaal op moet letten? Dan is dit artikel iets voor jou. Hier lees je wat je allemaal moet weten voordat je een huis gaat kopen in Zundert of omgeving.

 

Het is een mooi moment, wanneer je erachter komt dat je nu écht zelf een eigen appartement of huis kunt gaan kopen. Voordat je de sleutel in je handen hebt, gaat er echter nog wel het één en ander vooraf aan het kopen van een woning. Wil je dus een huis kopen in Zundert? Dan hebben we aantal zaken voor je opgeduikeld waar je rekening mee moet houden.

Bereken van tevoren jouw hypotheek

Je kunt tegenwoordig via verschillende sites berekenen wat jouw maximale hypotheeklasten kunnen zijn. Hiervoor vul je enkele gegevens in, zoals je salaris en een paar andere persoonlijke gegevens. Google maar eens op ‘maximale hypotheek berekenen’. Zo weet je van tevoren precies wat je wel en niet kunt lenen. Scheelt toch weer in de zoektocht naar het perfecte droomhuis. Je kunt hiervoor ook een hypotheekadviseur inschakelen. Denk ook alvast na over hoe je wilt gaan onderhandelen wanneer je een droomhuis tegenkomt. De verkopende partij heeft vaak een verkoopmakelaar ingeschakeld, dus bedenk van tevoren of jij gebruik wilt maken van een aankoopmakelaar, of dat je het bieden liever zelf wilt doen. Een aankoopmakelaar rekent uiteraard wel kosten voor zijn diensten. Deze kosten verdien je echter weer terug wanneer een aankoopmakelaar een lagere koopprijs voor jouw droomhuis bedingt.

Huis bezichtigen: maak een checklist

Heel belangrijk om te weten is wat je allemaal wel en niet in je huis wilt hebben. Kijk bijvoorbeeld naar het onderhoud van de woning, of er een tuin aanwezig is (of een balkon in het geval van een appartement). Neem ook zeker een meetlint en rolmaat mee tijdens de bezichtiging, om maten correct op te kunnen meten. Maak ook foto’s om belangrijke zaken vast te kunnen leggen. Neem iemand mee als u gaat bezichtigen (bijvoorbeeld: partner, ouder, familielid of vriend). Hierdoor neemt u geen overhaaste beslissingen. Schrijf tot slot eventuele vragen over de woning op. 

Droomhuis gevonden? Laat een bouwkundig onderzoek uitvoeren

Een bouwkundig onderzoek kost tijd, maar behoud jou als koper voor een miskoop. Het is daarom altijd aan te raden om van tevoren een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren. Dit hoort tevens bij jouw ‘onderzoeksplicht’ als koper. Je bent het niet verplicht een bouwkundig onderzoek uit te laten voeren. Blijken er na de koop echter gebreken te zitten aan de woning, en heb je géén bouwkundig onderzoek laten uitvoeren, dan zijn de kosten voor het herstellen voor jou. Het is daarom aan te raden om een bouwkundige keuring te laten opnemen in de ontbindende voorwaarden van je koopcontract.

Onderhandel en neem ontbindende voorwaarden op in je koopcontract

 

In deze oververhitte huizenmarkt heb je nu eenmaal geen tijd voor lang nadenken en onderzoeken uit laten voeren. Je moet al bijna meteen bieden, anders gaat het huis aan je neus voorbij. Blijf tijdens de onderhandelingen wel slim onderhandelen. Heb je een laatste bod uitgebracht, maar wil de verkopende partij duizenden euro’s meer? Laat je dan niet onder druk zetten. Gaat de verkoper niet akkoord, dan komt er wel weer een ander huis voorbij. Neem daarnaast ook ontbindende voorwaarden in je koopcontract op, zoals een bouwkundige keuring en onder voorbehoud van financiering. Zo voorkom je dat je niet aan een koop vastzit als blijkt dat je de hypotheek toch niet kunt betalen. Hiermee bescherm je jezelf bij de aankoop van een eerste woning. 

 

Kun je al deze punten afvinken? Dan kun je gaan bieden. Veel succes met het vinden van jouw droomhuis!