Epoxy sieraden

Zelfgemaakte sieraden zijn natuurlijk het leukst. Zelf sieraden maken kan je ook als hobby hebben. Het maken van de sieraden kan veel tijd in beslag nemen. Sieraden maken met hars is zeer gemakkelijk, het meeste van de tijd neemt het uitharden in beslag. Of je nu epoxy giethars nodig hebt voor jouw hobby of voor een professionele klus, bij Epoxyshop vind je wat je zoekt! In het beste starterspakket van ons vind je bijvoorbeeld beschermende handschoenen, mengstaafjes, een gasbrander, weegschaal, mengbeker en een standaard hoeveelheid epoxy hars. Dit pakket is perfect voor iedere gebruiker.

Wat is Resin Art?

Kort gezegd is Resin Art het maken van kunst door middel van epoxy giethars. Door deze hars kleur te geven met pigmenten en verschillende technieken te gebruiken creëer je de mooiste effecten. Door de verschillende technieken, soorten pigmenten en hulpmiddelen verschilt elk eindresultaat. Je kan ook kiezen uit een glans of mat effect. Er zijn mogelijkheden genoeg met epoxyhars. Epoxy is eerst vloeibaar en gewonnen uit aardolie en door een chemische reactie gaat het over na een harde vorm. Het uitharden hiervan duurt wel een tijdje. Tijdens het uitharden, ontstaat er een soort hard plastic. Dit harde plastic is helemaal veilig. 

Welke hars heb je nodig bij het maken van sieraden?

Bij hars is het vaak nodig om een UV-stabilisator en een verharder te gebruiken. Er bestaat ook speciale hars voor het maken van sieraden, bij deze hars heb je geen UV-stabilisator en een verharder nodig. Dat is de meest eenvoudige hars die er is. Onthoud wel dat er geen water bij de hars gevoegd moet worden. Doe je dit wel, dan is jouw hars niet meer bruikbaar. Met hars is er veel variatie mogelijk in jouw sieraden, denk aan glitters of bladgoud erin. Doe niet te veel glitters of andere materialen in de mal, want dan kan de hars niet goed uitharden. Zorg er ook voor dat je de sieraden zo snel mogelijk maakt want hoe langer je wacht hoe dikker de hars wordt en hoe meer kans je krijg op bellen in de hars. Je kan de zichtbare bellen ook weg halen met een heat tool op het einde. Dit kan in principe ook met een aansteker. 

Hoe ga je te werk?

Kies een siliconen mal uit. Maak de mallen stofvrij. Dan doe je de eerste dunne laag in de mal. Dit laat je eerst uitharden voordat je de objecten erin doet. Leg de uitgekozen objecten in de mal. Als je de eerste laag niet eerst laat uitharden heb je kans dat het object blijft drijven of zinkt. Vul dan langzaam de mal met epoxy. Verwijder vervolgens alle luchtbellen met een aansteker of met een heattool. Laat dan dan hars goed uitharden. Dit proces kan je versnellen met een UV-lamp. Voelt je sieraad nog plakkerig, dan is het hars nog niet helemaal uitgehard.