Geniet van je zelfgebouwde terras!

Waarom zou je specialisten aannemen terwijl je de opbouw van je vlonder helemaal zelf kunt klaren? Het eindresultaat heb je dan volledig in de hand.

 

Ook het gevoel van trots op je eigen noeste arbeid zorgt voor een extra dosis genot wanneer je eindelijk op je zelf aangelegde terras mag plaatsnemen. Echt, die sensatie mag je niet onderschatten!

 

Hieronder bespreken we in het kort de stappen die nodig zijn om binnen de kortste keren een pracht van een vlonder in je tuin te hebben.

Meten

Je bepaalt zelf hoe lang, hoog en breed je vlonder wordt. Heb je de precieze afmetingen zorgvuldig geformuleerd? Dan is het nu tijd om de houten onderdelen voor je constructie te gaan aanschaffen bij je houthandel of bouwmarkt. Een duurzame soort als meranti hout kunnen we je altijd aanbevelen. Deze kan namelijk tegen een stootje, wat nodig is aangezien je vlonder jaar in jaar uit aan de elementen wordt blootgesteld.

Heb je een specifieke kleur in gedachten? Dan is het zeker zaak dat je op het blote oog je hout uitkiest en niet vanuit een online of papieren catalogus. De kleuren die je hier ziet wijken namelijk vaker wel dan niet af van de werkelijkheid.

Ruimte

Geef je hout de ruimte om te ‘werken’. Dat is het proces van samentrekken of uiteenzetten wanneer de temperatuur de planken en balken beïnvloedt. Neem daarom een steevaste tussenruimte van zes à acht millimeter aan en neem die in acht voor al je houten onderdelen.

Ondergrond

Je constructie kan verzakken zodra de ondergrond niet te vertrouwen is. Bouwen op een aflopend oppervlak kan een oplossing zijn voor dit mogelijke probleem. En anders heb je altijd nog de optie om drainagebuizen aan te leggen, die het overtollige grondwater opnemen en afvoeren! Zo blijft je bodem stevig en veilig.

Onderbalken

Per houtsoort is er een minimum aan onderbalken dat je dient te gebruiken voor je vlonder. Zoek deze informatie op of laat je hierover informeren door een deskundige en houd je er strikt aan! Een te gering aantal onderbalken staat gelijk aan een zwakke constructie. Daarnaast moet je absoluut zeker zijn dat de onderbalken niet kunnen bewegen zodra ze eenmaal liggen. Ze moeten bovendien op gelijke hoogte van elkaar liggen. De gehele opstelling dient waterpas te zijn, uiteraard.

Eerste plank

Zodra de eerste plank haaks en recht ligt, zou de rest automatisch op de voet moeten volgen. Komt er minstens ééntje scheef te liggen, dan is dat ook het geval met de rest die nog gelegd moet worden. De eerste plank bevestig je met speciale vlonderschroeven zodra je helemaal zeker bent over de ligging.

Volgende planken

Om tot die streng geformuleerde ruimte van zes à acht millimeter afstand tussen iedere plank te komen, gebruik je speciale t-stukjes tijdens het leggen.

Laatste plank

Wanneer je over de positie van alle andere planken helemaal zeker bent, leg je de laatste neer. Ook die maak je vast met de speciale vlonderschroeven die ook de eerste bevestigden.

Randen

Je wilt de ruimte onder je vlonder niet kunnen zien. Om de charme van de constructie te bewaren, sluit je die dan ook af met een plank die ook de bovenkant van je oppervlak siert. Wel weer met die zes à acht millimeter tussenruimte.

Klaar!

Zit het werk erop? Hartstikke mooi! Tijd om je terras aan te vegen, meubelen erop te zetten en heerlijk van het eindresultaat te genieten. Je hebt ‘t verdiend!