Hiermee kun je een zieke beukenhaag herstellen

Een beukenhaag is een prachtige toevoeging voor je tuin. Het zijn over het algemeen wintervaste planten die het hele jaar door hun groene kleur behouden. Toch kan het voorkomen dat je beukenhaag ziek wordt, of geteisterd wordt door ongedierte! Erg vervelend natuurlijk, omdat je jouw plant natuurlijk graag in een zo goed mogelijke conditie wil houden. Hier lees je wat je daartegen kunt doen!

Verschillende oorzaken van een zieke beukenhaag

Een gezonde beukenhaag is prachtig om te zien! Toch kan deze geteisterd worden door ziektes of insecten. Wil je ziektes bestrijden van Beukenhagen? Dan heb je wellicht wat aan onderstaande tips.

Beukenhaag ziek door beukenbladluis

Beukenbladluis, ook wel beukenwolluis genoemd, kan knap irritant zijn! Deze minuscule beestjes nestelen zich vooral in de zomerperiode vaak in de bladeren van de beukenhaag. De luizen zijn wit of blauw van kleur en nestelen zich met name aan de onderkant van de bladeren. Hierdoor vallen ze in eerste instantie niet heel erg op. deze beestjes leven van bladsap en zuigen zich daarom helemaal vast aan het blad. Hierdoor kunnen de bladeren van de beukenhaag misvormd raken, of helemaal omkrullen door uitdroging. 

Beukenbladluis op je haag behandelen

Gelukkig zijn deze vervelende beestjes goed met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes te bestrijden. De eerste methode is vrij eenvoudig. Pak een tuinslang en sproei met een harde waterstraal de luizen van de bladeren. Vergeet ook vooral de onderkant van de bladeren niet! In de binnenkant van de heg zitten vaak de meeste luizen. Om de luizen goed weg te krijgen zul je meerdere keren met water moeten spuiten.

Helpt dit niet? Dan zul je met Pyrethrum aan de slag moeten. Dit is een bestrijdingsmiddel op grotendeels plantaardige basis. Hiermee kun je ook rupsen en kevers bestrijden.

Beukenhaag ziek door schimmels

De ‘witziekte’ of ‘meeldauw’ is een ziekte die veroorzaakt wordt door schimels. Dit is gemakkelijk te herkennen, omdat de bovenkant van het blad wit wordt. Dit kunt u enkel bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Alleen afspuiten met water helpt hiervoor helaas niet, omdat de schimmel juist goed gedijt in een vochtige omgeving. 

 

Beukenhaag verwijderen uit je tuin

Hebben de schimmels zich vooral in de achtertuin genesteld in je beukenhaag en krijg je het met geen mogelijkheid weg? Dan kan het zijn dat je er toch liever voor kiest om bijvoorbeeld een schutting te zetten in plaats van een beukenhaag. Weet wel goed waar je aan begint voordat je jouw achtertuin gaat verbouwen, want planten hebben vele goede eigenschappen die je misschien gaat missen als je alles plat gaat gooien! Probeer het daarom altijd eerst met bestrijdingsmiddelen op te lossen, voordat je jouw tuin op de schop gaat gooien.