Hoe bewaar je rode wijn?

Wanneer je een fles rode wijn na het openen niet direct leeg drinkt, wil je deze natuurlijk op de beste manier bewaren. Zo kan je er op een later moment nog van genieten. Ook wanneer je een gesloten fles rode wijn langere tijd wilt bewaren, is het handig om te weten hoe je dit het beste kunt doen. Veel mensen weten niet wat de beste methode is om een fles rode wijn te bewaren, daarom volgen hieronder enkele tips.

 

Rode wijn bewaren na het openen

 

Na het openen van de fles, is de wijn beperkt houdbaar. Dat betekent dat de kwaliteit van de wijn na enkele dagen sterk achteruit gaat. Om de wijn toch een paar dagen te kunnen bewaren met zo min mogelijk kwaliteitsverlies, bewaar je de wijn in de eigen wijnfles. Wijn overschenken in een karaf is geen goed idee wanneer je de wijn niet direct drinkt. Daarnaast is het goed om de rode wijn zo min mogelijk in contact te laten komen met zuurstof, dit zorgt namelijk voor een sneller bederf. Een afsluitdop met een vacuümpomp is daarom sterk aan te raden.

 

Een gesloten fles rode wijn bewaren

 

Een gesloten fles kan in veel gevallen jaren bewaard worden. De manier waarop je de wijn bewaart is echter een doorslaggevende factor voor het kwaliteitsbehoud. Allereerst is het belangrijk om de wijn in een ruimte te bewaren met een constante temperatuur. Rode wijn kan er niet goed tegen wanneer de temperatuur schommelt. Kies daarom in het ideale geval voor een wijnkelder of een klimaatkast. De fles mag vervolgens niet verplaatst worden. Leg de fles op een plek waar deze jaren achtereen kan blijven liggen. Door de fles neer te leggen in plaats van staand te bewaren, voorkom je het uitdrogen van de kurk.

 

Kun je rode wijn in de koelkast bewaren?

De ideale temperatuur om rode wijn te bewaren is 10 à 12 graden. Je drinkt een rode wijn vervolgens op wat vroeger kamertemperatuur was, een graad of 18. Een gewone koelkast is veel te koud om rode wijn in te bewaren. Als je wijn in de koelkast wilt bewaren, dan kun je nog beter een aparte koelkast gebruiken die je op een hogere temperatuur in kunt stellen. Vergeet de fles niet ruime tijd voordat je hem wilt drinken eruit te halen, zodat de wijn de ideale drinktemperatuur kan bereiken voordat je hem serveert.