Hoe kan je optrekkend vocht bestrijden?

Wanneer je vochtproblemen in je huis hebt, wil je daar het liefst zo snel mogelijk vanaf komen. Vochtproblemen kunnen namelijk op ten duur veel schade aanrichten aan je huis, ook voor de gezondheid van de bewoners is het niet bevorderlijk. Een van de meest voorkomende vochtproblemen is optrekkend vocht, wat zijn nou de oorzaken van optrekkend vocht en hoe kan je dit probleem bestrijden? 

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Een beschadigde of onderbroken waterkering is een van de meest voorkomende oorzaken van optrekkend vocht. Een waterkering is een laag die normaliter waterdicht zou moeten zijn, deze wordt geplaatst tussen de steenlaag ter hoogte van het grondniveau. Wanneer deze dus kapot, beschadigt of onderbroken is krijgt water vrij spel op naar boven te kruipen. Het water wordt dan namelijk opgezogen door de muren, waardoor er snel vochtplekken, loslatend pleisterwerk/behang en schimmels ontstaan. 

Enkele gevolgen

Optrekkend vocht kan zoals eerder gezegd schadelijk zijn voor zowel de woning als voor de bewoners, veel voorkomende gevolgen van optrekkend vocht zijn onder andere het volgende: 

  • Hoger energieverbruik: doordat de luchtvochtigheid een stuk hoger zal komen te liggen, moet er meer energie gebruikt worden om de lucht op te warmen. Dit kan in sommige situaties tot een groei van de energiekosten van wel 10%. 
  • Schimmels en een hogere luchtvochtigheid kunnen schadelijk zijn voor de bewoners, hierdoor kunnen namelijk sneller infecties ontstaan aan de luchtwegen. Keelpijn, verkoudheid en gewrichtspijn zijn veelvoorkomende symptomen. 
  • Vocht kan ook problemen aan de woning brengen, schade aan binnen- en buitenmuren is één van de meest voorkomende problemen die ontstaan door optrekkend vocht. 

Hoe kan je het bestrijden?

Gelukkig zijn er ook meerdere methodes waardoor je optrekkend vocht kunt behandelen en kunt voorkomen. 

  • Muren onderkappen. Wanneer je muren gaat onderkappen, worden er sleuven in het metselwerk gefreesd waar een vochtkering aangebracht zal worden. 
  • Het plaatsen van ventilatiekokers. Ventilatiekokers is een methode die eigenlijk voornamelijk in Nederland worden toegepast, hierdoor ontstaat er door twee openingen in deze kokers een koudebrug in de muur. Het vocht wordt hier vervolgens naartoe getrokken waardoor het naar buiten wordt afgevoerd. 
  • Muurinjectie. Hierbij wordt er op meerdere plekken een vochtwerend middel in de muren gespoten, dit middel zal ook uitzetten en zo zal vocht tegengehouden worden.