Hoe plaats ik een veranda?

Ben je van plan om een veranda te plaatsen en denk je erover na om dit zelf te doen? In dit artikel lees je wat er bij komt kijken als je eigenhandig een veranda in de tuin plaatst; zo ga je goed voorbereid te werk!

Kies je materiaal

De eerste stap is kiezen voor het soort materiaal waarmee je de veranda wilt bouwen. Veranda’s bestaan over het algemeen uit hout, aluminium en staal. Ieder materiaalsoort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is hout erg mooi en isoleert het goed, maar is het wel heel zwaar en heeft het enige onderhoud nodig na plaatsing. Staal geeft je de ruimte om constructies te bouwen die je met andere materialen niet voor elkaar krijgt; het is wel voor de ervaren doe-het-zelver. Aluminium is ontzettend sterk, ondanks dat het licht is; er is makkelijk mee te werken, maar heeft als nadeel dat de profielen naadloos moeten aansluiten om tocht tegen te gaan. 

Open of glas?

Heb je het materiaal uitgekozen waarmee je de veranda gaat bouwen? Top! Dan volgt nu de tweede stap: kies je voor een open veranda of voor glazen schuifwanden in je veranda? Een open veranda heeft als voordeel dat deze goedkoper is, omdat je alleen de profielen en de overkapping hoeft te plaatsen. Echter kan je een open veranda niet afsluiten, waardoor je op koudere dagen minder gebruik zult maken van je veranda. Wil je liever zelf bepalen of je in de buitenlucht zit of niet? Dan zijn glazen wanden aan te raden. Ze zorgen voor een goede isolatie, waardoor je alle seizoenen optimaal geniet van de veranda. Ze zijn bovendien getint te bestellen.

Concreet plan

Nu je weet wat je wilt, is het tijd om te gaan bouwen. Begin met goed meten; je wilt er niet tijdens de montage achter komen dat de profielen niet passen. Maak vervolgens een bouwtekening – geen zorgen, deze hoeft er niet professional uit te zien, hij moet vooral voor jou duidelijk zijn. Nu kun je de gevelbalk, pilaren, en dwarsbalk gaan plaatsen en als dit gedaan is begin je met het geraamte voor het dak. Maak vervolgens de overkapping dicht met platen, zorg voor een goed afwateringssysteem en je veranda staat!