Hoe stop ik met roken?

Tegenwoordig is het algemeen bekend dat het roken van sigaretten en sigaren meer nadelen heeft dan voordelen. Toch blijft stoppen met roken voor elke roker een lastige opgave. Gelukkig zijn er manieren om het stoppen met roken wat gemakkelijker te maken. In dit artikel een aantal tips die je kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Zorg voor afleiding

Als je trek krijgt in een sigaret duurt dat meestal 5-10 minuten. Dit gevoel is het meest lastige bij het stoppen met roken. Wanneer je dit gevoel krijgt is het de beste keuze om afleiding te zoeken. Probeer, als je dit gevoel krijgt, aan iets anders te denken of nog beter iets anders te doen waar je je concentratie bij nodig hebt. Hierdoor zullen de gedachten die door je hoofd heen spoken langzaam verdwijnen en daarmee ook het nare gevoel.

Let op de alternatieven

Veel mensen die stoppen met roken vervangen sigaretten met iets anders. Denk bijvoorbeeld aan snoep of iets vergelijkbaars wat ook zorgt voor meer dopamine. Te veel snoepen is echter ook niet goed voor je. Bedenk dus van te voren goed wat jij als alternatief wilt gebruiken. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld een glas water of een stukje kauwgum.

Roken langzaam afbouwen

In plaats van in 1 keer te stoppen met roken kun je er ook voor kiezen om het langzaam af te bouwen. Met sigaretten is dit niet ideaal. Je kunt beter gebruik maken van een e-sigaret. Een e-sigaret is een elektronische sigaret. Het verschil met een normale sigaret is dat de e-sigaret (ook wel vape genoemd) geen gebruik maakt van tabak, maar vloeistof. Deze vloeistof wordt door de vape verhit, waardoor er damp ontstaat die de gebruiker vervolgens kan inhaleren. Het voordeel van een vape is dat het veel minder schadelijk is dan normale sigaretten. Er komen namelijk geen schadelijke verbrandingsstoffen vrij zoals teer en koolmonoxide. Daarnaast zijn er erg veel verschillende e-liquids te verkrijgen met verschillende smaken en verschillende sterkten qua nicotine. Hierdoor kan je met een vape erg goed roken langzaam afbouwen. Zo kun je beginnen met een hoog gehalte aan nicotine en steeds meer afbouwen, totdat je helemaal geen nicotine meer nodig hebt.

De e-liquids

De e-liquids zijn er in allerlei verschillende soorten. Zo heb je verschillende smaken, heb je liquids met veel nicotine en zelfs liquids zonder nicotine. Qua smaken kun je denken aan watermeloen, aardbei of zelfs Redbull. Doordat een vape gebruik maakt van deze liquids heb je geen last van de rook van de vape. De rook gaat niet in je kleding zitten, niet aan je handen zitten en je gaat er ook niet van uit je mond stinken. Ook een groot voordeel voor de mensen om je heen.