Hoe werkt een waterontharder?

Nederland staat bekend om haar expertise omtrent water. Zo weet Nederland alles af van dijken en duinen en heeft ze zelfs polders aan weten te leggen. Elk land doet aan waterzuivering. Dat is nodig aangezien het zoet water beperkt is op onze wereld en niet wordt aangevuld. Het circuleert dus constant. Afvalwater wordt grondig gezuiverd door diverse stadia te doorgaan. Alhoewel het Nederlandse water goed is in kwaliteit, is het toch niet vrij van vervuiling. Zo bevat het drinkwater een bepaald percentage aan kalk. De hoogte daarvan verschilt per locatie. Daarom kan je een waterontharder kopen om kalkvrij water te kopen. Deze moet je wel onderhouden. Het is mogelijk om onthardingszout kopen bij softwatersystems.nl. Zo zorg je goed voor jouw waterontharder.

 

Proces

Een waterontharder komt in verschillende soorten en maten. Zo is er de simplex en de duplex. Bovendien komen er ook allerlei innovaties op de markt zoals een waterontharder zonder afvoer. Al die waterontharders dienen hetzelfde doel: het omzetten van hard water in zacht water. Allereerst dient een waterontkalker geplaatst te worden nabij een watermeter. Hoe zit het proces in elkaar? Er loopt hard water van de waterleiding door de ionenwisselaar: een cilindervormig onderdeel van de waterontharder. In die cilinder bevinden zich kunsthars bolletjes. Deze bolletjes werken als een soort van neusharen. Magnesium en kalk blijven eraan plakken, terwijl het zuivere water doorstroomt. Op deze manier wordt van hard water zacht water gemaakt. Na een paar dagen zijn de bolletjes verzadigd met de kalk en magnesium. Dan dient er een reiniging plaats te vinden, ook wel regenereren genoemd. Een computertje bovenop de ionenwisselaar bepaalt wanneer dit nodig is. De waterontharder handelt deze klus automatisch af. Een waterontharder in huis reinigt het water verder waardoor het 100% kalkvrij uit de kraan komt.  

 

Onderhoud

De waterontharder dient goed onderhouden te worden. Onthardingszout helpt enorm met het regenererend proces. Goed en geschikt zout is uitermate belangrijk voor de levensduur van een waterontharder. Verder heeft een waterontharder een jaarlijkse check up nodig. Soms is een controle afdoende. Soms wordt er iets vervangen, ontsmet of gereinigd: het ligt aan de situatie. Op die manier blijft de waterontharder in goede staat en zal het een goed resultaat blijven geven.