Hoe werkt WordPress?

WordPress is een krachtig en veelzijdig content management systeem (CMS) waarmee gebruikers hun eigen websites kunnen maken en beheren. Met zijn gebruiksvriendelijke interface is WordPress het populairste websiteplatform geworden, met meer dan 37% van alle websites op het internet. Maar hoe werkt WordPress eigenlijk? In dit artikel duiken we in de innerlijke werking van WordPress en onderzoeken we de verschillende onderdelen die het zo’n krachtige tool maken voor het maken en beheren van websites. We bespreken ook de verschillende soorten hostingopties voor WordPress en bekijken enkele van de beste praktijken om het meeste uit uw WordPress-ervaring te halen.

Wat is WordPress?

WordPress is een gratis en open source content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt om websites en webapplicaties te maken en te beheren. Het is een van de snelst groeiende en populairste websites ter wereld, die meer dan een derde van alle websites op het internet aandrijft. De naam “WordPress” is een woordspeling op de woorden “Web” en “Log”, wat aangeeft dat het een websiteplatform is dat is opgebouwd rond een eenvoudig logboek (of blog) waarin mensen artikelen kunnen schrijven en publiceren.

 

Zoals u in dit artikel zult zien, is WordPress een complex platform dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Maar in de kern is WordPress een blogprogramma dat voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun technische vaardigheden of computervaardigheden. Daarom is het zo populair; iedereen kan er een website mee maken en publiceren, zelfs als ze geen ervaring hebben met coderen.

Hoe WordPress werkt als CMS

WordPress is open source software, dus de code is publiekelijk beschikbaar voor iedereen om te lezen en te controleren. De “WordPress” website en het merk zijn eigenlijk eigendom van een bedrijf genaamd Automattic, dat het kernteam van WordPress in dienst heeft en een aantal diensten levert rond het WordPress ecosysteem. Hoewel er vele manieren zijn om WordPress te gebruiken, omvat de kernsoftware een paar belangrijke componenten.

De WordPress software zelf – Dit is de code die het hele systeem aandrijft, inclusief de kernfuncties en alle functies van WordPress.

Een database – WordPress vertrouwt op een database om informatie op te slaan, inclusief alle inhoud en instellingen voor individuele websites.

Een webserver – Dit is de computer die de code en de database van WordPress host, waardoor deze toegankelijk is voor gebruikers via het internet.

Een PHP-interpreter – WordPress heeft zijn eigen speciale programmeertaal, PHP genaamd. De webserver moet deze code kunnen “lezen” en interpreteren om de inhoud van WordPress te kunnen weergeven.

 

 

WordPress hosting opties

Een WordPress website laten maken heeft te maken met keuzes voor de hosting. U moet twee belangrijke hosting beslissingen nemen: Welk type hosting service moet je gebruiken? En welke WordPress hosting provider is geschikt voor u? Laten we beginnen met de eerste vraag en de verschillende soorten hostingdiensten verkennen die beschikbaar zijn voor WordPress-gebruikers. Er zijn drie algemene hostingopties beschikbaar voor website-eigenaren:

– Shared hosting – Dit is de meest betaalbare en meest voorkomende hostingoptie onder WordPress-gebruikers. Met een gedeeld hostingplatform deel je een server met een (zeer) groot aantal andere website-eigenaren. Shared hosting providers zijn ontworpen om goed te schalen en grote aantallen websites en klanten te ondersteunen.

– Managed WordPress hosting – Dit type hosting service biedt managed WordPress hosting voor WordPress-gerichte klanten die een meer hands-off benadering willen. Managed WordPress hosting diensten worden vaak geleverd door grotere, meer premium hosting bedrijven en zijn meestal duurder dan shared hosting.

– Dedicated WordPress hosting – Dit type hosting service biedt volledige hosting diensten, maar met minder klanten op dezelfde server (meestal alleen u). Deze optie is duurder, maar geeft u ook meer controle en stelt u in staat uw hostingervaring te optimaliseren.

Voordelen van het gebruik van WordPress

WordPress is een gebruiksvriendelijk platform waarmee u met een paar klikken inhoud kunt creëren en publiceren. U hoeft geen code te schrijven of te begrijpen hoe websites werken om het te gebruiken, maar het biedt ook geavanceerde functionaliteit en aanpassingsmogelijkheden als u in de code wilt duiken en sleutelen. Het is ook veilig, betrouwbaar en schaalbaar, waardoor het een goede keuze is voor zowel persoonlijke als professionele websites. WordPress heeft ook een grote gemeenschap van gebruikers, dus er is genoeg ondersteuning als u ooit tegen problemen aanloopt of vragen hebt over het gebruik van het platform. Bovendien is WordPress gratis te gebruiken, wat een grote bonus is voor veel website-eigenaren die hun kosten laag proberen te houden.

Hoe WordPress installeren en instellen

Als je eenmaal een hostingprovider hebt gekozen en je hebt aangemeld voor een account, kun je inloggen op je account en de instructies volgen om WordPress te installeren. Het is een relatief eenvoudig proces dat we hieronder beschrijven: – Eerst moet u inloggen op uw hostingaccount en navigeren naar het gedeelte “beheren” of “installeren” van uw account. Als u deze sectie niet ziet, neem dan contact op met uw hostingprovider om uit te zoeken hoe u WordPress op uw account kunt installeren. – Nadat u de WordPress installatie sectie heeft gevonden, kunt u het WordPress installatiebestand downloaden van uw account en vervolgens uploaden naar uw website. – Als het installatieproces is voltooid, kunt u inloggen op uw WordPress-account en beginnen met het maken van inhoud voor uw site.

 

 

Ruim assortiment aan thema’s

Thema’s zijn een belangrijk onderdeel van de WordPress ervaring, omdat u daarmee het uiterlijk en het gevoel van uw website kunt aanpassen. WordPress.org heeft een groot aantal gratis thema’s beschikbaar die u kunt downloaden en gebruiken op uw website. Premium thema aanbieders verkopen ook hun thema’s voor een eenmalig bedrag, en er zijn ook bedrijven die aangepaste thema’s maken die u kunt kopen. Als u uw WordPress website op een self-hosted site host, hebt u volledige controle over de thema’s die u gebruikt. Als je je site host bij een managed WordPress hosting provider, heb je misschien minder flexibiliteit bij het kiezen van thema’s.

Welke plugins zijn er allemaal beschikbaar?

WordPress biedt ook een robuust plugin-ecosysteem, waar ontwikkelaars plugins in verschillende categorieën hebben gemaakt en gepubliceerd. U kunt bijvoorbeeld plugins vinden waarmee u een winkelwagentje aan uw website kunt toevoegen, sterk aangepaste websites kunt maken of eenvoudige sociale media-integraties kunt toevoegen. WordPress plugins zijn eenvoudig te installeren tools die de functionaliteit van het WordPress platform uitbreiden. Omdat WordPress open source software is, kan iedereen gratis plugins maken en publiceren. Daarom is het ook belangrijk om alle plugins van derden zorgvuldig te onderzoeken voordat u ze downloadt en installeert op uw site.

WordPress beveiliging

Omdat WordPress open source software is, kan iedereen de achterliggende code bekijken en controleren. Dit betekent dat kwaadwillende hackers ook gemakkelijk toegang hebben tot de code. Om kwaadaardige hackpogingen te voorkomen, moet u stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat uw WordPress-platform veilig is. Volgens WordPress zijn er drie stappen die je moet nemen om je WordPress site veilig te houden: Installeer een firewall, gebruik sterke wachtwoorden en installeer de nieuwste versie van WordPress.

 

Elke keer dat WordPress een nieuwe versie uitbrengt, repareren ze bugs en beveiligingsproblemen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd de nieuwste versie geïnstalleerd hebt. De firewall helpt uw website te beschermen tegen kwaadaardig verkeer en pogingen om de code te hacken. Zorg ervoor dat je een firewall gebruikt op je WordPress website, en dat deze is ingeschakeld.

Hoe u het beste WordPress gebruikt

Zodra u WordPress hebt geïnstalleerd, wilt u ervoor zorgen dat u het platform zo efficiënt en effectief mogelijk gebruikt. Hier zijn enkele best practices om het meeste uit uw WordPress-ervaring te halen.

– Kies het juiste thema – Wanneer u voor het eerst inlogt op uw WordPress dashboard, is het eerste wat u moet doen uw thema aanpassen. WordPress biedt een verscheidenheid aan verschillende thema’s, dus kies er een die visueel aantrekkelijk is voor u en uw lezers. Als je geen specifiek thema in gedachten hebt, blader dan door de WordPress.org themadirectory en kijk wat je opvalt.

– Kies de juiste plugins – Nadat u een thema hebt gekozen, kunt u beginnen met het toevoegen van functionaliteit aan uw site door WordPress plugins te installeren. U kunt de WordPress plugin directory gebruiken om nuttige en nuttige plugins te vinden of u kunt een ontwikkelaar inhuren om een aangepaste plugin voor uw site te maken.

– Kies het juiste hosting plan – Het hosting plan dat u kiest voor uw website is belangrijk voor een aantal redenen, waaronder veiligheid en snelheid. Sommige hostingproviders bieden managed WordPress hosting aan, waarbij ze de hosting voor je verzorgen, zodat je je gemakkelijker op andere aspecten van je website kunt richten.