Hulpmiddelen voor gewasverwerking in de landbouw

Na het oogsten van je gewassen wil je ze natuurlijk op een zo efficiënt mogelijke manier verwerken. Daarom beschrijven we in dit artikel enkele apparaten die hierbij kunnen helpen! 

 

Schudders

Een schudder wordt vastgemaakt aan een tractor. Dit kan zowel aan de voorkant als aan de achterkant zijn, afhankelijk van het type. Een schudder wordt gebruikt om net gemaaid gras droog te maken, zoals de naam doet vermoeden door middel van schudden. Na een aantal keer schudden kan het gras beter drogen, en kan het na 1 tot 2 dagen al tot grasbalen geperst worden. Schudders bestaan uit armen met tanden eraan. Doordat deze naar voren steken kunnen de tanden gras van de grond pakken om droog te schudden. Sommige schudders zijn wel 20 meter breed, en kunnen dus een groot stuk gras in 1 keer schudden.

 

Sorteermachines

Voor bijna ieder soort gewas bestaat er wel een sorteermachine. Er bestaan bijvoorbeeld voorsorteerders voor asperges, bollen en aardappelen. Omdat deze sorteermachines van elkaar verschillen, dien je dus goed op te letten of je de juiste sorteermachine voor jouw gewassen hebt. Andere varianten van sorteermachines zijn schilmachines en weegmachines.

 

Transportbanden

Voor het vervoeren van gewassen wordt er vaak gebruik gemaakt van transportbanden. Transportbanden zie je bijvoorbeeld vaak in fabrieken. Echter zijn de agrarische transportbanden nog een stuk groter. Ook bestaan er weer verschillende uitvoeringen. Zo bestaat er naast de reguliere transportband een ‘duoband’. Deze bestaat zoals de naam doet vermoeden uit twee transportbanden. Handig dus voor als je een langere band nodig hebt. Gebruik je slechts 1 van de 2 banden, dan kun je hem compact invouwen. Ook kun je de twee banden van een duoband gebruiken om een hoek te vormen. Naast de duoband bestaat er ook een hallenvuller. Dit is één lange band die in hoogte te vertellen is.

 

Er bestaan ook verschillende gewasverwerkingsmachines die aan te sluiten zijn op een transportband. Denk bijvoorbeeld aan stortbakken, trechters, kistenvullers en doseerhoppers. Een Doseerhopper zit meestal aan het begin van een transportband. Deze zorgt ervoor dat grondstoffen geleidelijk worden verdeeld over de band. Kijk bijvoorbeeld eens naar een doseerhopper van Van Trier.