Is een PMO noodzakelijk?

Wist je dat je als werkgever verplicht bent om een PMO aan te bieden? Dit staat namelijk in de Arbowet. Alleen hoe vaak en wat er onderzocht moet worden staat niet specifiek omschreven. Ieder bedrijf en brancheorganisatie kan hier dus anders mee omgaan. Wat een PMO precies is en wat je er mee kan leg ik je graag uit in dit artikel. Lees vooral even door als je hier meer over wilt weten.

Wat is een PMO eigenlijk?

De term PMO heb ik zojuist al laten vallen, maar wat is het nu precies? PMO is een afkorting voor preventief medisch onderzoek. Een vakterm hiervoor is ook wel een Healthcheck! Je zal dit vanaf nu vaker tegenkomen nu je er eenmaal van hebt gehoord. Wat je met een preventief medisch onderzoek precies doet is het in kaart brengen van de gezondheidsrisico’s van werknemers. In bredere zin gaat het om de vitaliteit van werknemers. Er wordt niet alleen naar werknemers gekeken op zakelijk vlak maar ook naar de privé vlakken. Denk hierbij dus aan de leefstijl

Zijn werknemers verplicht?

Zoals net aangegeven ben je als werkgever verplicht om een PMO aan te bieden. Maar ik kan me voorstellen dat je hier als werknemer misschien helemaal niet op zit te wachten. Ik had het net al even over het onderzoek op basis van zowel zakelijk als privé vlak. En wanneer het over privé gaat, krijgen veel werknemers het al een beetje benauwd.

Gelukkig kan ik je geruststellen! Als werknemer ben je over het algemeen juist weer niet verplicht om hieraan deel te nemen. Tenzij dit vanwege jouw beroep in een bepaalde branche wel verplicht is gesteld. Dan ontkom je er simpelweg niet aan. In de basis hoef je er ook helemaal niet bang voor te zijn want het doel is uiteindelijk om jou op een vitale manier te laten leven, zowel zakelijk als privé. Ik zie dus alleen maar voordelen voor jou als werknemer!

Hoe aan te vragen?

Er zijn verschillende bedrijven die jou als werkgever kunnen helpen aan een pmo onderzoek. Wat de kosten hiervan zijn is lastig om in te schatten. Dit hangt af van het aantal werknemers, hoe groot je het wilt oppakken en het aanbod en uurprijs van het vitaliteitsbedrijf. Laat je dus vooral goed informeren en ga eens een gesprek aan. Zo kom je er samen achter waar je naar op zoek bent en wat de mogelijkheden precies zijn.