Kat laten chippen of niet?

Stel: je hebt een kitten geadopteerd, maar je weet nog niet zeker of je haar wilt chippen. Misschien ben je bang dat het pijn doet of je weet niet goed wat het is. Het is belangrijk om je goed in te lezen over het chippen voor je hier een keuze over maakt. Hieronder vind je alle nodige informatie voor je de keuze maakt.

Wat is chippen?

Bij het chippen van een kat, wordt er een microchip onder de huid van de kat geplaatst. De chip wordt tussen de schouderbladen gezet en is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Bij het plaatsen van de chip krijg je een 15 cijferig nummer, wat uniek en wereldwijd is. Dit wordt ook wel het ‘transpondernummer’ genoemd. Het chippen van een kat doet het beestje geen pijn, maar heeft wel belangrijke voordelen.

Waar kun je jouw kat laten chippen?

Een kat moet bij de dierenarts gechipt worden, bijvoorbeeld tijdens het eerste consult voor vaccinaties. Bij een eerste bezoek is het ook belangrijk dat een kitten zich comfortabel voelt. Ga daarom naar een ervaren dierenarts. Je kunt jouw kat laten chippen door Dierenkliniek ‘t Leijdal, waar ook een volledige gezondheidscheck wordt uitgevoerd. Na het chippen, is het belangrijk om te chip te registreren bij de databank, zoals de NDG (Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren). Ook oudere katten kunnen gechipt worden, hier zit geen maximum leeftijd aan verbonden. 

Kat raakt vermist, wat nu?

Het ergste wat een katteneigenaar kan overkomen, is dat de kat vermist raakt. Gelukkig biedt het chippen van de kat hiervoor goede perspectieven. Als de chip geregistreerd staat in de databank, dan word je gecontacteerd wanneer de chip afgelezen wordt. Dit kan zowel in Nederland, als in het buitenland. Op deze manier is de kans heel groot dat jouw kat snel weer in jouw keuken staat te miauwen.

Chippen is niet verplicht

Anno 2022 is het niet verplicht om je kat te chippen in Nederland, tenzij je met jouw huisdier naar het buitenland gaat. Ook voor het verzekeren van een kat, kan het verplicht zijn dat het beestje gechipt wordt. De meeste katten verzekeringen vergoeden dan ook de prijs van het chippen volledig of deels. De verantwoordelijkheid van het chippen ligt dus volledig bij jou. 

In ons buurland, België, is het chippen van een kat wel verplicht.