Klussenbussen

Het is weer eens tijd voor het jaarlijkse onderhoud aan uw huis of tuin. Een belangrijk onderdeel van het klussen zijn schroeven. Ze vallen vaak niet op en ze zijn vrijwel onzichtbaar en juist zijn ze toch niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Voor elke schroef is er een complex technisch proces. Voor elke klusbeurt is een specifieke schroef. Wil je een gipsplaat plaatsen, dan heb je daar weer een specifieke schroef.

De gipsplaten monteren

Om wat verder in detail te gaan over gipsplaatschroeven. Dit zijn schroeven die ook wel verkocht worden als snelbouw schroeven, zijn speciale roestvrije schroeven die erg lijken op spaanplaat schroeven. Ze hebben enkel een fijnere en dubbele schroefdraad, daarnaast hebben ze ook geen PH-schroefbit of PH pozidrive kop maar een kruiskop. Verder zijn ze voorzien van een harde en scherpe punt. Zoals de naam al zegt worden ze gebruikt voor het monteren van gipsplaten. Doordat het roestvrije schroeven zijn zullen ze geen lelijke plekken veroorzaken als je je gisplaten gaat afwerken met latex of stuc. Om te voorkomen dat je de schroef te ver doordraait wordt er aangeraden om een schroefbitje te gebruiken om dit te voorkomen. Op deze manier ben je ook verzekerd dat alle schroeven even diep erin worden geschroefd.

Het verschil zit in de kanten

Naast gipsplaatschroeven heb je ook torx schroeven en torxbouten. Het verschil in de schroeven zit hem in de kanten. Bij een torxschroef, heeft de binnenkant de vorm van een hexagon waarvan de zijkanten iets naar binnen gloeien. Torxschroeven worden voornamelijk gebruikt in de houtskeletbouw en torxbouten zijn vooral te vinden in de voortuigenindustrie, voornamelijk in motorblokken. Om deze schroeven en bouten vast te maken zal je wel gebruik moeten maken van een torxsleutel, torxschroevendraaier of uw boormachine voorzien van een torxbitje. De maatvoering van de torx wordt aangeduid met de letter T, de maten beginnen bij de T3 en lopen op tot en met T10, daarna gaat de maatvoering naar T15, T20, T25, T27 en T30.