Melkkoeien in de wei

Het leven van een melkkoe is niet gemakkelijk. Iedere wordt er hard gewerkt om melk te leveren. Per jaar wordt er bijna 10.000 liter melk gegeven per jaar, per koe. Sommige koeien zelfs meer. De laatste jaren zijn er steeds meer koeien in de wei. Een koe staat bekend als een vrouwelijk rund. In Nederland hebben we bijna 4 miljoen runderen, waarvan ongeveer anderhalf miljoen melkkoeien zijn. Een groot deel van de dag van een koe bestaat uit het eten van gras en herkauwen. Het gras dat ze eten komt vanzelf weer terug in de bek. Dat gaan vervolgens uren herkauwen. Slecht 1 tot 2 uur per dag heeft een koe een diepe slaap.

Koeienrassen

We kennen vele koeienrassen. In Nederland zijn de koeien grotendeels zwart-wit of rood-wit gekleurd. Deze behoren tot de Holstein-ras. Deze staan bekend om de hoge productie van melk. Ook hebben deze hele goede uiers. Een volwassen Holstein koe weegt zo’n 600 a 700 kg. De vet- en proteïnegehalte van deze koe is ongeveer 3,5%.

Automatisering

Veel werkzaamheden worden geautomatiseerd op de boerderij. Zo worden werkzaamheden steeds makkelijker en efficiënter uitgevoerd. En dat is alleen maar beter voor de boeren. Door tijd te besparen met bepaalde werkzaamheden kunnen de boeren andere belangrijke taken uitvoeren. Zo zien we bijvoorbeeld dat de boeren niet handmatig hoeven te melken. Bij Hanskamp veehouder wordt er gewerkt met een poeder doseersysteem. Hiermee wordt er gezorgd dat iedere koe evenveel portie aan poeder krijgt. Door een juiste dosering aan mineraalpoeders verzekert u uw koeien van een goede gezondheid. Mineralen dragen bij aan een goede vruchtbaarheid van de koeien. Ook is het goed voor de gezondheid en stimuleert het de melkproductie. Dit systeem kan zelfs gebruikt worden in kleinere ruimtes. Dit systeem bestaat uit een vloeistof pomp die automatisch doseert.

Innovaties binnen het melkveehouderij

Melkveehouders hebben veel profijt van innovatieve oplossingen in hun sector. Het makkelijker maken van de zware werkzaamheden zijn van groot belang voor de toekomst van de boeren. Zij kunnen daardoor beter werken en minder belast worden. Ook bevorderd dit het welzijn van de dieren. Een bedrijf dat hier in meedenkt, is Hanskamp veehouder.