Redenen om te kiezen voor woning isolatie

Al sinds het najaar van 2021 rijzen de gasprijzen tot iedereen zijn frustratie de pan uit. De voornaamste redenen van deze snelle stijging zijn dat Rusland niet alleen tijdens de coronapandemie minder gas uit de grond heeft gehaald, maar ook nog eens de oorlog met Oekraïne is begonnen. Hierdoor boycotten steeds meer landen Rusland met als gevolg dat de gasprijzen flink blijven stijgen. Door de extreem hoge gasprijzen kiezen veel huishoudens er inmiddels voor om hun woning te isoleren. Dit zorgt ervoor dat zij flink besparen op hun energierekening. Maar wat zijn behalve het financieel aspect nog meer redenen om voor isolatie te kiezen? Lees snel verder en wie weet overweeg jij straks ook om je woning te verduurzamen!

 

1. Verhoog het wooncomfort

Na een lange werkdag is er niets lekkerder dan thuiskomen in een aangenaam warme woning. Toch is hier tijdens de koudere dagen van het jaar niet altijd bij ieder huis sprake van. Het is een feit dat warme lucht in huis grotendeels verloren gaat via het dak, muren en vloeren. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om jouw woning te isoleren. Hiermee blijft de warme lucht in huis langer hangen, waardoor het ten alle tijden aangenaam warm voelt. Dit verhoogt direct het wooncomfort van jouw huis.

 

2. Vermindering van de CO2-uitstoot

Een andere reden om voor isolatie te kiezen is dat het bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot van je woning. Door te investeren in het isoleren van jouw woning blijft de warme lucht langer hangen. Hierdoor hoef je tijdens de koudere dagen van het jaar minder vaak de kachel te gebruiken. Een woning die enigszins op temperatuur is verbruikt minder energie tijdens het opwarmen. Dit heeft als resultaat dat je niet alleen gas gaat besparen, maar ook de jaarlijkse CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. Hiermee ben je een stuk milieuvriendelijker bezig.

 

3. Minder vocht in huis

Heb jij al enkele jaren last van luchtwegklachten? Dan weet jij waarschijnlijk als geen ander hoe funest vocht en schimmel kan zijn voor jouw longen. Door een subsidie woning isoleren aan te vragen is het mogelijk om te investeren in isolerende maatregelen waarmee je in een handomdraai schimmelvorming voorkomt. Schimmel ontstaat immers doordat warme gecondenseerde lucht in de muren, vloer en plafond van een woning trekt. Wanneer een huis goed geïsoleerd is, dan zal de warmte niet langer condenseren en is de kans op schimmelvorming vrijwel nihil. 

 

4. Isolatiemateriaal werkt brandvertragend

Als laatste is het belangrijk om te benoemen dat isolatiemateriaal brandvertragend is. Dit is iets heel anders dan brandwerend. Bij ieder materiaal geldt namelijk dat als het warm genoeg wordt het vroeg of laat in de brand vliegt. Mocht dit in de toekomst ooit gebeuren, dan weet je zeker dat je dankzij de uitgevoerde isolerende maatregelen iets langer de tijd hebt om het brandend huis te verlaten. Door jouw woning goed te isoleren voorkom je eigenlijk de kans dat je ooit vast komt te zitten in een brandende woning. Hiermee heeft het isoleren van een woning dus veel meer voordelen dan alleen het verlagen van de maandelijkse energierekening!