Tips voor het kiezen van de juiste horeca koelkast

Wil je een nieuwe horeca koelkast aanschaffen voor jouw eigen horecaonderneming of heb je thuis een eigen barretje waar je een koelkast wilt plaatsen? Dan kan het vinden van de juiste koelkast nog wel eens heel lastig zijn, je hebt namelijk erg veel verschillende modellen en types waar je uit kunt kiezen. Gelukkig zijn er een aantal tips waarmee je snel een keuze kunt maken, lees er hieronder meer over.

Koop de koelkast bij een gespecialiseerd bedrijf

Het is ten eerste altijd belangrijk om je horeca koelkast bij een professioneel en goed bedrijf te kopen, koop bijvoorbeeld een horeca koelkast bij Horeca Webstore

Over welke basiseigenschappen moet de koelkast beschikken?

Je hebt bij het kiezen van een koelkast al standaard de keuze uit enkele basiseigenschappen, dit zijn de volgende:

  • Materiaal. Je hebt hierbij de keuze uit wit staal en RVS, wit staal is een stuk goedkoper maar RVS is daarentegen duurzamer en beschadigt minder snel. 
  • De deur. Je hebt hierbij de keuze uit een dichte deur en een glazen deur, een glazen deur wordt veel gebruikt als stimulans voor impulsaankopen aangezien de consument dan kan zien wat er in ligt. Een dichte deur isoleert daarentegen een stuk beter en verbruikt minder energie. 

De inhoud en de afmetingen van de horeca koelkast

Veel voorkomende inhouden van koelkasten zijn 400, 600 of 700 liter voor modellen met één deur en 900, 1200 of 1400 liter voor modellen met twee deuren. Bij koelkasten groter dan 600 liter heb je vaak te maken met een 2/1 gastronorm maat, het handige hiervan is dat je dan gastronorm bakken in de koelkast kwijt kunt voor ingrediënten etcetera. 

Welke manier van koelen wil je gebruiken?

Je hebt meerdere manieren waarmee een horeca koelkast gekoeld kan worden, dit zijn de volgende:

  • Statisch gekoeld: Voornamelijk te vinden bij huishoudelijke modellen, hierbij wordt er vanuit de koelleidingen in de wanden gekoeld. De reden waarom deze vorm van koelen het minst geschikt is voor de horeca is omdat dit tot interne temperatuurverschillen kan leiden.
  • Geventileerd gekoeld: Hier draait er intern een ventilator die voor de luchtverdeling zorgt, dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur en tevens ook voor een luchtcirculatie waardoor producten beter gekoeld blijven. 

Geforceerd gekoeld: Hierbij wordt er vanuit de zijwanden koele lucht naar binnen geblazen. Hiermee kan de koelkast heel goed op een bepaalde temperatuur gehouden worden, ideaal voor de horeca dus.