Italië is een prachtig land met veel verschillende typische streekgerechten. Wij zetten hier de beste vijf op een rijtje. Lekker om zelf na te maken of om te bestellen als je de volgende keer in een Italiaans restaurant zit.
-
Pizza
Een van de bekendste gerechten uit Italië is, hoe kan het ook anders, pizza! Verkrijgbaar in vele varianten en met allerlei ingrediënten een zeer geliefd gerecht! De klassiekers onder pizza’s zijn pizza Margherita, Quattro Formaggi, Quattro Stagioni, Verdure, Funghi, Calzone, Prosciutto en Napoli. Uiteraard zijn er nog veel meer combinaties mogelijk, maar dit zijn pizza’s die je vrijwel overal in Italie op de menukaart tegenkomt. Wil je dit thuis namaken? Dan zijn de pizzabodems van Monte Pizza Crust een goed begin. Deze bodems kun je vullen met tomatensaus, mozarella en alle andere ingrediënten die je verder maar wilt om een heerlijke Italiaanse pizza te maken.
-
Lasagne
Nog een bekend Italiaans gerecht wat wereldwijd populair is: Italiaanse lasagne! Deze pastaschotel uit de oven kun je op allerlei manieren vullen. Bijvoorbeeld met gehakt, broccoli en kaas. Zalm en spinazie is ook een zeer smakelijke vulling, maar er zijn zoveel mogelijkheden dat je het beste zelf verschillende varianten uit kunt proberen, om erachter te komen welke jij het lekkerste vindt.
-
Risotto
Niet pasta, maar rijst is een van de hoofdingrediënten van dit gerecht. Hiervoor fruit je een uitje in wat boter en voeg je rijst, kippenbouillon en witte wijn toe aan het gerecht. Tot slot zorgt wat Parmigiano Reggiano ervoor dat een smeuïg geheel wordt om je vingers bij af te likken. Risotto kun je vervolgens ‘vullen’ met allerlei verschillende ingrediënten zoals champignons, courgette of verse spinazie.
-
Ossobuco Milanese
Dit van oorsprong Milanese gerecht is zeer smaakvol en wordt gemaakt van kalfsschenkel, wortel, ui en bleekselderij. Deze stoofschotel is rijk aan groenten wordt vaak geserveerd met risotto of pasta en kent ook een variant met tomatensaus. Het échte Milanese recept is echter zonder tomatensaus. Met gremolata (fijne peterselie, knoflook en citroenrasp) maak je dit gerecht helemaal af.
-
Spaghetti Carbonara
Dit pastagerecht wordt gemaakt van spaghetti, pancetta eieren en kaas. Veel mensen denken dat omdat het een romig gerecht is, er automatisch ook room in verwerkt wordt. Dit is echter niet het geval! De kaas en eieren zorgen namelijk voor de romige textuur.
De Italiaanse keuken favoriet onder thuiskoks
De Italiaanse keuken is een van de populairste keukens voor thuiskoks. De meeste gerechten zijn vrij gezond, makkelijk om te maken en smaakvol! Geen wonder dus dat veel mensen deze keuken als favoriet bestempeld hebben.