Verschillende woningtypen op een rij

Je hebt ongetwijfeld wel eens opgemerkt dat niet alle huizen hetzelfde zijn. Er bestaan namelijk erg veel verschillende soorten woningen. In dit artikel hebben we enkele voorbeelden van woningtypen beschreven!

Een appartement

Het eerste woningtype dat we beschrijven is een appartement. Een appartement is een woning die onderdeel uitmaakt van een groter gebouw, bijvoorbeeld een flat. Een flatgebouw bestaat dus uit meerdere appartementen. Er is alleen sprake van een appartement als de woning maar uit één verdieping bestaat. Wanneer de woning uit meerdere verdiepingen bestaat is er namelijk sprake van een “maisonnette”. 

Doordat er binnen een flatgebouw meerdere appartementen zijn, deel je bepaalde ruimtes en voorzieningen met medebewoners. Denk hierbij onder meer aan de entree, een binnentuin, een lift, een trappenhuis en een parkeerterrein. Voor het onderhoud van dergelijke voorzieningen betaal je als eigenaar van een appartement servicekosten.

Op zoek naar een appartement? Kijk dan eens op de site van vastgoedmakelaar Bagro Vastgoed.

Een studio

Een studio is een heel klein appartement voor één persoon, bestaande uit één kamer. Deze kamer dient zowel als woongedeelte als slaapgedeelte. Ondanks dat een studio zo klein is, beschik je wel over een eigen badkamer en keuken. Vaak bevinden de douche en de wc zich wel in een afgezonderde ruimte. Een studio wordt soms verward met een kamer in een studentenhuis. Een groot verschil is echter dat je bij een kamer van een studentenhuis niet over een eigen keuken en badkamer beschikt. Deze deel je namelijk met andere bewoners. Een studio is dus eigenlijk een combinatie van een appartement en studenten kamer! 

Een seniorenwoning

Senioren zijn meestal minder mobiel. Echter willen steeds meer senioren tegenwoordig wel gewoon zelfstandig blijven wonen, in plaats van in een bejaardentehuis. Daarom zijn er seniorenwoningen bedacht. Dit zijn woningen die speciaal aangepast zijn zodat mensen ouder dan 55 jaar veilig en comfortabel zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo zijn dit soort woningen meestal gelijkvloers zodat er geen trappen op en af gelopen hoeven worden. Ook zijn zaken als gangen en deuren wat breder dan bij reguliere woningen. Soms worden dergelijke seniorenwoningen naast een verzorgingshuis geplaatst, zodat zorg altijd dichtbij is.