Waar moet je aan denken bij het stoken van vuur

Wanneer je een houtkachel hebt, brengt dit warmte en sfeer in je huis. Zeker in de winter is er bijna niks fijner dan lekker voor het vuur zitten met een kopje thee en een goed boek. Maar hoe zorg je voor een goed houtvuur? Wat is de meest efficiënte manier om hout te stoken? Hoe beperk je de overlast van de rook en zijn er bepaalde regels waar je jezelf aan moet houden? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel. 

De Zwitserse stookmethode

Een goed vuur ontstaat nadat je het op de juist manier hebt aangestoken. Een voorbeeld van een stookmethode die je kunt gebruiken bij het aansteken van het vuur is de Zwitserse stookmethode. Bij deze manier van aansteken werk je van beneden naar boven. Dit is efficiënter en milieuvriendelijker. Je begint met het leggen van twee grote houtblokken van Golden Flame op de bodem van de kachel, deze blokken bedek je vervolgens met aanmaakhoutjes; hier bovenop stapel je weer grotere houtstukken, die je vervolgens weer bedekt met aanmaakhout. Wanneer je dit gedaan hebt, leg je een aanmaakblokje onder de bovenste laag aanmaakhout en steek je deze aan. Op het moment dat de kachel brandt, leg je alleen wat hout bij het vuur als het hout gloeit en niet als je nog vlammen ziet. Zo verbruik je zo min mogelijk hout. 

Hoe stoken met veel wind? 

Wanneer je op de juiste manier stookt en de schoorsteen goed onderhoudt, kun je zonder zorgen stoken als het hard waait. Is dit niet het geval? Dan loop je bij harde wind een groter risico op een schoorsteenbrand. Maak de schoorsteen daarom regelmatig schoon en zorg ervoor dat het hout altijd volledig verbrandt. De aanslag die achterblijft als je het vuur niet volledig uit laat branden heet creosoot en is erg brandbaar. Bij harde wind ontstaan er vaker branden, doordat de wind je schoonsteen harder laat trekken en de vlammen hoger laat oplaaien.

Regels waar je jezelf aan moet houden 

Overlast van het vuur door rook of stank is erg vervelend. Veel mensen vragen zich daarom af of het mogelijk is om te stoken zonder overlast te veroorzaken. Helaas kan dit niet. Er komt bij het stoken van een vuurtje altijd rook vrij waar mensen last van kunnen hebben. Wel zijn er regels voor het stoken van kachels. De basisregels zijn: stook geen nat hout, maak geen vuur als het mistig of windstil is en blijf in gesprek met je buren.