Waarom je asbest toch zou moeten verwijderen

Stel je voor; je hebt net een huis gekocht waar nog het een en ander moet worden verbouwd, toch ben je optimistisch over je plannen. Het geld voor de verbouwing heb je al van tevoren gespaard en je wilt beginnen met de verbouwing. Je neemt een aannemer in handen die een offerte gaat maken. Dan komen jullie er door de aannemer achter dat je hele dak vol asbest zit. Dat is een enorme domper op jullie plannen en op jullie financiën. Kan het blijven of moet het worden verwijderd? Hoeveel gaat dat kosten en hoe vinden jullie een betrouwbaar bedrijf? Asbest verwijderen is niet gemakkelijk en zou je toch echt door professionals moeten laten verwijderen.  

Wanneer moet je het asbest verwijderen? 

Asbest is een stof die bestaat uit mineralen met een vezelstructuur. Het werd vroeger als bindmiddel gebruikt om huizen mee te bouwen. Hierdoor zie je het vaak nog in oudere woningen terugkomen. Pas later zijn de gezondheidsrisico’s aan het licht gekomen die asbest met zich meebrengt. Zit er asbest in je dak en kom je daar verder niet aan, dan is het mogelijk om dit gewoon te laten zitten. De kans dat het gaat verspreiden, is namelijk minimaal. Kom je wel op een plek waar asbest aanwezig is of wil je verbouwen, dan moet je het asbest wel verwijderen. Asbest kan zich namelijk snel en makkelijk verspreiden. Dat risico wil je denk ik niet nemen. Daarom is het handig om het asbest te laten verwijderen wanneer het op een risicovolle plek aanwezig is. 

Waarom professionals het asbest moeten verwijderen 

Zoals eerder vernoemd is, brengt asbest gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan je bij lang ingeademde asbest een grotere kans hebben om kanker te krijgen. Asbest verwijderen door gecertificeerde bedrijven is daarom noodzakelijk. Deze bedrijven kijken naar het soort asbest dat aanwezig ien op welke plek het zich bevindt. Daarna bekijken ze de opties en manieren die mogelijk zijn om het te verwijderen. Soms is het mogelijk om particulieren het asbest zelf te laten verwijderen op voorwaarde dat het een kleine oppervlakte is. Toch wordt dit ten zeerste afgeraden. Vaak weten particulieren niet de juiste manieren of verschillen van asbest om correct te werk te gaan. Hierdoor is er grote kans op blootstelling aan het asbest en ben je vervolgens verder van huis. 

Kosten om asbest te verwijderen 

Een punt waar veel mensen mee zitten zijn de financiënAsbest verwijderen en de kosten die het met zich meebrengt, kunnen nou eenmaal hoog uitvallen doordat het een risico vak is. Daarom is het handig om meerdere bedrijven uit te nodigen en offertes op te laten stellen. Zo kan je er zeker van zijn dat je goed zit.