Waarvoor gebruik je toch bouwfolie?

Bouwfolie. Tja, het is een mooi product, maar waarvoor gebruik je het nou? Gebruik je het om bouwmaterialen tijdelijk mee af te dekken? Of juist meubels tijdens een verbouwing? Het kan allebei. Maar kun je het ook niet gebruiken in je dakconstructie? Of was het nou juist bedoeld voor je wandconstructie? Bouwfolie is eigenlijk gewoon een product dat je voor enorm veel toepassingen kunt gebruiken. Je hebt daarbij ook speciale dampremmende folie en zelfs dampdoorlatende folie.

Wat is dan toch een bouwfolie?

Je kunt bouwfolie kopen in verschillende afmetingen, van verschillende materialen en voor verschillende doeleinden. Eén ding hebben deze folies echter gemeen; ze worden vaak gebruikt in de bouw. De toepassingen zijn echter zeer veelzijdig. Neem bijvoorbeeld één van de meest standaard bouwfolies; PE folie. Dit product kent oneindig veel toepassingen. Zo kun je er bouwmateriaal mee afdekken tegen de regen of je kunt er jouw meubels mee beschermen tegen stof.

Veel toepassingen, één product

Daar blijft het echter niet bij. Je kunt PE folie namelijk ook gebruiken als tijdelijk beglazing, of als tijdelijk stofscherm. Zo kun je bijvoorbeeld in één ruimte in huis flink gaan slopen, zonder dat de andere kamer onder het stof komt te zitten. Ook wanneer je een schilderklus hebt, komt deze bouwfolie goed van pas. Zo kun je er je vloeren mee beschermen, maar ook natuurlijk jouw meubels.

Bouwfolie in verschillende maten en diktes

Deze bouwfolie heb je in veel verschillende maten, maar ook verschillende diktes en kwaliteiten. Zo heb je zeer dunne folies, van maar 40 micron dik. Hier kun je bijvoorbeeld prima meubels mee afdekken tijdens een verbouwing. Wil je echter een folie waar je op kunt lopen? Dan ga je al snel naar een dikkere bouwfolie van 100 tot 200 micron. Doordat dit product veel dikker is, wordt het minder snel stuk gelopen.

Een dampremmende folie of een UV-bestendige folie?

PE folie is dan een standaard bouwfolie, maar hoe zit het meer de specialistische folies? Toegeven, dat zijn er nog al wat. Zo heb je speciale dampremmende folie, dampdoorlatende folie en zelfs Uv-bestendige folie. Waarvoor je deze allemaal gebruikt en waar? Dat leggen we je graag uit.

Dampremmende folie voor daken en wanden

Een veelgevraagde bouwfolie op de markt, is de dampremmende folie. Deze folie werkt, niet schrikken, dampremmend. Dit betekent dat het materiaal waterdamp remt, maar niet volledig tegenhoud. Deze folie wordt onder meer gebruikt aan de binnenzijde van wand- en dakconstructies. Hier heeft de dampremmende folie als doel te voorkomen, dat waterdamp in het huis, het isolatiemateriaal in wand of dak bereikt. Wanneer waterdamp namelijk bij isolatiemateriaal komt, condenseert de waterdamp. Hierdoor gaat isolatiemateriaal schimmelen waardoor de isolatiewaarde van je huis daalt. Om deze reden is het goed gebruik van dampremmende folies erg belangrijk.

Damp doorlaten tegen schimmel

Leuk zo’n dampremmende bouwfolie, maar waarvoor gebruik je dan een dampdoorlatende folie? Dat is heel simpel. Deze folie gebruik je aan de buitenzijde van je dak- of wandconstructie. Het materiaal heeft hierbij als doel, dat het waterdamp van binnenuit de constructie naar buiten kan doorlaten. Het laat dus waterdamp door om schimmelvorming, maar ook houtrot, te voorkomen. Het mooie aan dit product is, dat aan de buitenkant waterkerend is. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat je isolatiemateriaal nat wordt door neerslag van buitenaf.

Uv-bestendige bouwfolies

Als je nog een stapje specialistischer gaat, kom je terecht bij de Uv-bestendige dampdoorlatende bouwfolie. Ook dit product gebruik je aan de buitenkant van je dak- of wandconstructie. Doordat het product Uv-bestendig is, gaat het veel langer mee, wanneer het product wordt blootgesteld aan Uv-straling. Deze bouwfolie is daarom dan ook een bijzonder duurzame investering.