Wanneer kan je het beste een beukenhaag planten?

Wil jij een beukenhaag in je tuin, maar vraag je je af wanneer je deze het beste kunt planten? Dat is een goede vraag. Als je een beukenhaag op het verkeerde moment plant, is de kans namelijk aanwezig dat de haag niet aanslaat. Hieronder vind je daarom alle informatie die je nodig hebt om het juiste plantmoment te kiezen voor jouw beukenhaag.

Blote wortel of pot?

Allereerst is het belangrijk om te melden dat de juiste planttijd van een beukenhaag samenhangt met de manier waarop de beuk verkocht wordt. Er zijn beuken die in pot verkocht worden, en beuken die met blote wortel verkocht worden. Beukplanten.nl verkoopt uitsluitend beuken met blote wortel. We gaan daarom alleen in op de vraag naar de juiste planttijd voor beuken met blote wortel.

Welke maanden zijn geschikt?

Beuken met blote wortel kunnen alleen in het najaar, de winter en het vroege voorjaar geplant worden. In deze periode gaan de beukenplanten namelijk ‘in rust’ en kunnen ze veilig uit de grond gehaald worden, getransporteerd en bij jou in de tuin geplant worden. Plant je een beukenhaag met blote wortel buiten deze rustperiode, dan is de kans groot dat de takken en wortels uitdrogen. Houd daarom als vuistregel aan: een beukenhaag met blote wortel kan alleen tussen half/eind oktober en half/eind april gepoot worden.

Planten tijdens de vorstperiode?

Het is niet alleen belangrijk om de juiste maand te kiezen voor het planten, maar je moet ook letten op de juiste weersomstandigheden. Wanneer het vriest, is het geen goed idee om een beukenhaag te planten. De planten lopen dan ernstige schade op of gaan soms zelfs dood. Niet planten als het vriest dus!

Planten in zeer natte grond?

Als de grond zeer vochtig is (bijvoorbeeld na zware regenval), is het beter om niet te planten. De grond is dan te nat en de beuk zal niet goed aanslaan. Stel in zulke gevallen het planten nog even uit tot de grond wat droger is.

Beukenhaag planten in het kort 

Kortom, de juiste tijd om een beukenhaag met blote wortel te planten, is:

  1. Tussen half/eind oktober en half/eind april
  2. Als het niet vriest
  3. Als de grond niet te vochtig is