Wanneer laat je een aanbouw plaatsen?

Veel mensen willen graag wat meer ruimte in hun woning. Misschien is de woonkamer erg krap of de keuken te smal. Het is natuurlijk niet prettig wanneer je de hele tijd moet uitkijken dat je niet tegen iemand aanloopt. Een ruimer huis hoeft niet te betekenen dat je moet verhuizen. Wanneer je graag in je eigen huis wilt blijven wonen, zou je kunnen kiezen voor een aanbouw, uitbouw of opbouw. Met deze drie opties kun je jouw huis een stuk ruimer maken. In dit artikel gaan we het hebben over een aanbouw. Bij zowel een aanbouw als een uitbouw wordt er aan het huis gebouwd. Hiervoor ga je een fundering aanleggen, maar bij een aanbouw blijven de originele buitenmuren staan. Maar wanneer laat je een aanbouw plaatsen?

Ruimte en verhuizen

Om te beginnen is de belangrijkste reden om een aanbouw te plaatsen; meer ruimte. Door een aanbouw te plaatsen kun je weinig tot veel extra ruimte creëren in je woning. Je kunt bijvoorbeeld extra ruimtes toevoegen, een ruimte tussen je woning en tuin plaatsen (ook wel een serre genoemd) of een bestaande ruimte uitbreiden. Daarnaast hoef je niet meteen te verhuizen. Op dit moment is de woningmarkt heel lastig. Het aanbod van woningen is klein en de prijzen zijn hoog. Met een aanbouw zorg je voor meer ruimte, maar je kunt ook lekker in je eigen buurt blijven wonen. 

Waarde

In het begin zou je kunnen schrikken van de kosten die komen kijken bij het creëren van extra ruimte door middel van een aanbouw. Het plaatsen van een aanbouw is de goedkoopste optie, maar zeker niet goedkoop. Een groot voordeel van een aanbouw is dat het extra waarde toevoegt aan je woning. Dit komt natuurlijk doordat er extra woonruimte bij is gekomen, wat meetelt voor de taxatie van de woning. Wanneer je een serre maakt, zorgt dit ook voor extra waarde. Dit komt doordat je woning ruimer wordt en je dus meer vierkante meters leefruimte hebt.