Welke vloer bij vloerverwarming?

Steeds meer mensen in Nederland maken de overstap naar een duurzamer huis. Dit is noodzakelijk vanwege de grote hoeveelheid afvalstoffen die in het milieu terecht komen. Om het milieu minder te belasten moeten alle huishoudens in de toekomst onder andere van het gas af. Natuurlijk is dit niet binnen een paar jaren te realiseren. Toch zijn we al goed op weg doordat veel huishoudens overwegen om te beginnen met een vloerverwarming. Deze moderne verwarming is 10 tot 15 procent zuiniger dan een verwarmingssysteem met radiatoren. Dit is een stuk beter voor het milieu! Maar welke vloer gebruik je nou precies bij een vloerverwarming? In deze blog gaan wij dat voor jou uitzoeken.

 

Werking van vloerverwarming

Vanzelfsprekend heeft vloerverwarming een andere werking dan radiatoren. Bij deze moderne techniek worden er namelijk buizen onder de vloer geplaatst. Door deze buizen stroomt water dat door een Cv-installatie is verwarmd. Hierdoor is het mogelijk om de gehele ruimte evenredig te verwarmen. De meeste mensen zijn gewend dat elke soort vloer gelegd kan worden in een huis. Wanneer een huis radiatoren heeft, dan klopt dit. Bij een vloerverwarming gaat dit echter niet op. Doordat deze moderne techniek gebruik maakt van buizen is het belangrijk om een vloer te nemen die warmte doorlaat. Vloeren met een goede isolerende werking zijn hierdoor niet geschikt. Hieronder worden vier verschillende vloeren benoemd die ieders perfect zijn voor gebruik met een vloerverwarming. 

 

  1. Stenen vloer 

De beste oplossing voor een vloerverwarming is misschien wel een stenen vloer. Deze vloer heeft immers een lage warmteweerstand en een hoge geleidbaarheid. Hierdoor wordt de warmte goed opgenomen om vervolgens zonder weerstand te verspreiden. Daarnaast heeft de dikte van de stenen vloer bijna geen invloed op de warmte. Normaal gesproken duurt het langer voordat een dikkere vloer warm is. Bij een stenen vloer is hier geen sprake van. Zo heb jij nooit meer last van koude voeten.

 

  1. PVC vloer

Vandaag de dag is een PVC vloer niet meer weg te denken uit Nederlandse huizen. In een korte periode is deze vloer ontzettend populair geworden. Dit is niet zo gek aangezien een PVC vloer niet alleen betaalbaar is, maar ook nog eens gemakkelijk te onderhouden is. Al het stof en vuil verwijder je in een handomdraai met een stofzuiger en dweil. Daarnaast heeft de vloer een zeer lage warmteweerstand. Hierdoor laat een PVC vloer de warmte gemakkelijk door zonder dat er een ondervloer nodig is. 

 

  1. Vinyl vloer

Behalve de PVC vloer is een vinyl vloer ook sterk in opkomst. Dit komt doordat deze vloer een lage prijs heeft en ontzettend goed te combineren is met een vloerverwarming. Een vinyl vloer is dun en laat daardoor de warmte goed door. Het duurt dus niet lang voordat je een verwarmd huis hebt. Toch is het belangrijk om te weten dat niet iedere vinyl vloer geschikt is voor een vloerverwarming. Hiervoor is altijd een thermische weerstand van maximaal 0,15 m2 K/W vereist. 

 

  1. Laminaatvloer

Jarenlang werd er gedacht dat een laminaatvloer niet geschikt was voor een vloerverwarming. Door de regelmatige verandering in temperatuur zou deze vloer gaan krimpen. Niets is echter minder waar! Door nieuwe technieken te gebruiken is een laminaatvloer uitermate geschikt. Er moet wel rekening worden gehouden met het feit dat het laminaat niet te dik moet zijn. Anders kan de warmte niet door de vloer heen trekken. Daarnaast is er een speciale ondervloer nodig voordat je een laminaatvloer gaat leggen. Hiermee weet je zeker dat je altijd gebruik kan maken van een warme vloerverwarming!